понедељак, 19. октобар 2009.

Kupus kifle



Kad sam prvi put pročitala ovaj naziv kifli bio mi je čudan i zainteresovao me je da ih probam. Nakon prvog pravljenja i objave recepta svi su se pitali gde je tu kupus? Da, kupusa nema, ali ako pažljivo pratite korake pripreme i lepo ih urolate, nežno isečete bez sabijanja testa i fila, dobićete kiflu koja svojim izgledom podseća na glavicu kupusa.


Sastojci:

Testo:
1 kg brašna tip "500"
300 ml mlakog mleka
200 ml mlake vode
2 kašičice šećera
40 g svežeg kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
200 ml ulja
1 kašika soli

Fil:
200 g margarina sobne temperature ili margarin za mazanje
3 žumanceta
1 kašika soli

po zelji:
300 g Feta sira ili
200 g rendanog trapista ili šunka, kulen i dr.

Premaz:
2 belanceta
po želji:
susam, kim

Priprema :
U malo toplog mleka staviti šećer i dodati kvasac.
Sacekati 10 minuta da lepo nadodje.
U posudu za mešenje dodati brašno i sve
ostale sastojke, nadošli kvasac, te
umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Ne treba ga puno mesiti jer će biti žilavo.
Prekriti ga krpom i ostaviti 1 sat da nadodje i
udvostruči količinu.

Pripremiti fil:
Umutiti margarin sa žumancima i dodati so.
Sir posebno izgnječiti, a ako želite možete
pripremiti i rendani trapist sa nekim suvim
specijalitetom: šunka, pršuta, kulen i dr.

Ja sam pola spremala sa sirom, a pola sa rendanim
trapistom i dimljenom pečenicom.

Posle 1 sata testo podeliti na 2-3 dela, ja sam
podelila na dva i kifle su bile veće,svaki deo
rastanjiti u pravougaonik debljine oko 3mm.

Po celoj povšsini testa premazati polovinu margarina
i posuti sirom, ili trapistom i pobacati suhomesnato.

Uviti testo u rolat i seći uz pomoc tanjirica od šoljica
za kafu. Seku se komadi u cik-cak odozdo na gore i obrnuto.
Komadi su širine 2cm.
Slagati ih na nauljeni pleh i ostaviti ih desetak minuta na toplom.
To isto uraditi i sa drugom polovinom testa.

Zagrejati rernu na 300 stepeni, smanjiti na 200 stepeni,
premazati kifle umućenim belancima i posuti susam ili kim.

Peći ih u rerni na 200 stepeni do lepe boje.