петак, 10. децембар 2010.

Kisela banica :)


Volim da istrazujem blogove raznih zemalja, a nekako najvise se zadrzim tu u komsiluku
i na Balkanu :)
Probala sam ovu banicu pre 2 godine u Bugarskoj, svidela mi se i sad kad sam je pronasla, morala sam je napraviti :)


Testo je mekano, lako za razvlacenje, a njena mekoca i mirisi su nesto sto mami da se jede, jede i...:)
Sastojci :


500 g mekog brasna
300 ml mlake vode
malo secera
10 g svezeg kvasca
100 ml ulja
1 kasicica soli


Nadev:

2 jajeta
300 g kravljeg sira
i jos ulja


PRIPREMA:

U posudu za mesenje staviti vodu, secer i kvasac.
Sve to razmutiti da se kvasac rastopi.

Dodati, ulje i so i polako dodavati brasno i rukama mesiti testo.
Testo ce biti mekano, ali se nece lepiti za ruke.

Ostaviti testo 15 minuta da raste.

Sada testo podeliti na 3 lopte i odmah ih tanjiti na pobrasnjenoj podlozi.
Ja sam to radila na stolnjaku.

Prvo testo tanjiti oklagijom, a zatim malo razvuci rukama da se dobije pravougaonik.

Za nadev umutiti jaja sa sirom.

Svaki pravougaonik premazati uljem, staviti sir po celoj povrsini, sem nekih 10 cm na gornjem kraju.

Pomocu stolnjaka na kojem se testo tanjilo, urolati rolnu, savitri je u krug i slagati u nauljeni pleh.




Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci banicu oko 30 minuta.
Iskljuciti rernu, banicu poprskati jos malo uljem i vratiti jos 5 minuta u toplu rernu.

Izvaditi pleh, ohladiti banicu i seci je ili kidati delove po zelji.



Posluživanje:
Sluziti je uz jogurt ili kiselo mleko .