среда, 23. јануар 2013.

BUHTLE

Buhtle su se kod mene u Banatu često pravile kao nedeljna poslastica. Poseban majstor je bila moja baka koja je uživala u  slatkim testima. Uvek ih je mesila dok priprema nedeljni ručak, namirnice su bile domaće, čak je i buter sama pravila, i obično ih je nadevala nekim dobrim džemom. Ne znam kako i kada, verovatno zato što mi deca nismo baš voleli džem u njima, često su na stolu bile buhtle nadevene makom ili orasima. Iako je imala pravilo da štrudle mogu s makom i orasima, a buhtle samo s džemom- ipak je baka volela da nam ispuni želji i obraduje nas divnim buhtlama nadevenim našim omiljenim makom i orasima. Još uvek pamtim taj divni miris pečenog testa i osećam u ustima mekano sundjerasto slatko testo.


Za spremanje buhtli ne treba puno vremena, i uz pažljivo praćenje koraka izrade i vi možete svoje najdraže obradovati divnim pecivom. Kod nas su sada najčešće butle s Nutellom, ali nadev možete po izboru odabrati sami.

POTREBNO:

Testo:

500 g mekog brašna tip 400
prstohvat soli
100 ml toplog mleka
100 ml mlake vode
50 g šećera
20 g svežeg kvasca
1 jaje
1 žumance
1 limun ( narendana korica )

i još
50 - 100 g butera za premazivanje buhtli i pleha
za punjenje: džem, orasi, mak ili Nutella
prah šećer zamirisan vanilom za posipanje pečenih buhtli

PRIPREMA:

U posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac, dodati šećer i mešavinu toplog mleka i mlake vode. Sve dobro promešati da se kvasac rastvoriti i ostaviti 10-tak minuta da kvasac nadodje

U tako pripremljen kvasac dodati polovinu brašna, jaje i žumance, malo soli i narendanu koricu limuna. Testo najpre varjačom ili mikserom polaku mesiti, dodavati ostatak brašna i umestiti glatko testo koje se ne lepi za ruke. Prekriti testo prianjajućom folijom i krpom i ostaviti ga na toplom mestu oko 45 minuta da se udvostruči.

Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i veoma nežno ga oklagijom rastanjiti u pravougaonik debljine prsta.

Iseći testo u pravougaonike dimenzija 10 x 10 cm i na svaki staviti po kašičicu nadeva po želji.

Svaki pravougaonik zatvoriti preklapanjem strana i oblikovati ga u lopticu bez puno stiskanja.

Buter otopiti i malo ga prohladiti, a zatim uzeti okrugli pleh dubljih ivica koji dobro namažete buterom.

Svaku buhtlu četkicom premazati otopljenim buterom sa svih strana i slagati u pripremljen pleh. Trudite se da što manje sabijate buhtle i ostavite im dovoljno prostora da lepo rastu i postanu rastresite i penaste.

Buhtle prekriti toplom krpom i ostaviti ih još jednom da rastu. Kada popune pleh, stavite ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite ih više od 30 minuta pazeći da dobiju lepu rumenu boju.

Pečene buhtle malo prohladiti, izvaditi ih iz pleha i poslužiti pošećerene prah šećerom zamirisanim vanilom.

* Neko će poželeti da ih napravi s margarinom, ali nije to taj ukus testa koje bude mekano, mirisno i vazdušasto. Ako pažljivo sledite uputstva, rezultat će biti buhtle koje će svi tražiti da ih često pravite.