недеља, 31. децембар 2017.

BELA PITA

Ovo je trebalo biti Bela pita s ledenim kvascem, i kvasac sam dobila iz Zagreba od prijateljice Milice, sve sam dobro proučila u receptu i na kraju odustala. Naravno, iz objektivnih razloga. Čitaj: Kuhinja nema prozor kroz koji bi taj neprijatni miris što pre izašao :( Dobra volja je postojala, ali sam se ipak odlučila za prašak za pecivo. Što je sigurno sigurno, pa još i bezbedno.
Ne znam kakva je pita sa ledenim kvascem, ali i ova je potpuno kvalitetna sastojcima, buter pod obavezno, i jedina izmena je u količini šećera u filu.



POTREBNO:

Za kore:

300 g mekog brašna
50 g masti
1 jaje
10 g ledenog kvasca ili 2 kašičice praška za pecivo
5 kašika šećera
100 ml mleka

Fil:

250 g butera
200 g prah šećera
1 vanilin šećer
500 ml mleka
6 ravnih kašika gustina
1 kesica šlaga u prahu

PRIPREMA:

  Kore:

U mleku rastvoriti ledeni kvasac ili prašak za pecivo.
Mast sobne temperature umutiti sa šećerom,vanilin šećerom, te dodati jaje i sve dobro sjediniti da se dobije penasta masa.

Dodati mleko sa kvascem ili pzp, i uz postepeno dodavanje brašna umesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.
* Meni je trebalo još jedna šaka brašna da dobijem testo odgovarajuće teksture.

Testo podeliti na 4 loptice. Svaku lopticu tanko razvući na veličinu poledjine pleha dimenzija 30x20 cm.
Ja to radim na ppobrašnjenom stolnjaku, a onda namotam koru na oklagiju i tako prenesem na poledjinu pleha. Pleh je gladak i ništa ne premazujem
Ako ne umete tako, vi isecite pek papir dimenzija pleha i svaku koru razvucite na njemu. Sa papirom stavljati koru na pleh i tako peći.

U rerni zagrejanoj na 180 stepeni peći svaku koricu kratko, nekih 6-7 minuta, tek da korice malo požute i odmah ih skidati sa pleha.
Korice dobro ohladiti pre filovanja. Dok se one hlade pripremiti fil.

Fil:

Od 500 ml mleka uzeti oko 50 ml i razmutiti gustin da nema gromuljica.
Ostatak mleka staviti u šerpu, zagrejati do ključanja pa usuti gustin. Uz neprestano mešanje žicom
skuvati fil da bude gust.

Skuvani fil presuti u posudu, prekriti prianjajućom folijom da se ne bi stvorila pokorica i ppovremeno ga promešati da se brže ohladi.

Buter sobne temperature umutiti sa prah šećerom.

Šlag umutiti po uputstvu s kesice.


U ohladjen gustin dodati postepeno umućen buetr i mikserom sjediniti da bude penasti fil.
Na kraju dodati umućeni šlag i sve pažljivo promešati da se sjedini. Dobićete divan kremasti fil.
Podeliti fil na 3 jednaka dela i njime premazati korice.
Poslednja korica se ne premazuje filom.

Tako pripremljenu pitu prekriti i ostaviti je na hladnom mestu, kod mene je u frižideru, bar jedan dan da korice odmeknu i onda seći po želji, na kocke ili duže šnite.

Po želji, pitu po vrhu posuti prah šećerom.

Uživajte u jednostavnoj piti koja vraća sećanja na detinjstvo i kolače koji su bili deo prazničnih trpeza naših baka.



                                                     SREĆNA NOVA GODINA!