уторак, 26. децембар 2017.

MRAMORNI KOLAČ

Verujem da svako ima svoj recept za ovaj jednostavan, ukusan i dekorativan kolač koji nas seća na detinjstvo. Zimi se kolač može poslužiti uz čaj, grickajte ga dok sedite u toploj sobi i uživajte u dobrom društvu. Kod mene je slaganje testa bilo poput Zebra kolača, želela sam što više šara, a vi možete odabrati neki drugi način. A možete jednostavno usuti jedno, pa drugo testo i na kraju ga malo viljuškom zašarati. Važno je da imata žuto i tamno testo- sve ostalo je vaš izbor.

TESTO: 

 4 jajeta
2 šolje (od 250 ml) šećera
1 kesica vanilin šećera
2 1/2 šolje mekog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 1/4 šolje mleka
10 kašika butera
i još 2-3 kašike kakaoa

 PRIPREMA:

 U posudu za mućenje staviti jaja, malo izmiksati i uz postepeno dodavanje šećera mikserom umutiti smesu da postane jednolična i šećer se istopi.

 Na ringlu staviti šerpicu sa mlekom, dodati buter i sve zajedno malo zagrejati dok se buter ne otopi.

 U jaja dodati vanilin šećer i postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mikser neka bude na manjoj brzini.
Na kraju u smesu postepeno dodavati otopljeni buter i mleko, polako mešati dok se sve ne sjedini.

 Testo podeliti na dva jednaka dela. Jedan ostaje žut, a u drugi dodati kakao koji ste razmutili u malo tople vode da dobijete pastu.
 Crno testo dobro umutiti da nema nigde tragova žutog.

 Uzeti pleh dimenzija 30x20 cm, obložiti ga pek papirom i papir premazati uljem. Kašikom stavljati testo krećući se od sredine pleha. Po 2 kašike od svakog testa stavljati u taj centar naizmenično.



Kolač peći u zagrejanoj rerni 35 minuta na 180 stepeni.
 Izvaditi pleh iz rerne, kolač polako sa papirom izvaditi iz pleha i ostaviti ga na dasci da se ohladi.
Prohladjen kolač seći po želji.