петак, 12. јануар 2018.

KREM ČORBA OD POVRĆA

Prvi post u ovoj godini, i kako drugačije je započeti nego sa nečim laganim i bez mesa. Dosta nam je bilo praznika, obilne trpeze, mesa u svim oblicima, i sama pomisao na nešto mesno mi izaziva nelagodu i gubim volju da udjem u kuhinju.
A danas dan kao stvoren za čorbu: kiša pada od ranog jutra, nekako tmurno i sumorno, ništa mi posebno nije trebalo ni sa pijace a ni iz prodavnice, pa sam malo zavirila u zamrzivač, frižider i eto odlične čorbe.
Stavite što više povrća, malo da bude šarena čorba se pobrinula šargarepa i grašak, ne treba je puno ni kuvati, ali je zato uživanje zagarantovano.


      POTREBNO:

malo ulja
1 glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
1 koren peršuna
1 koren paštrnaka
šolja graška iz zamrzivača
1 šolja boranije iz zamrzivača
2-3 krompira
200 g karfiola
po ukusu: so, biber i mešavina biljnog začina
1 kašičica majčine dušice
na vrh noža kurkume
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
i vode po potrebi

      PRIPREMA:

Na malo ulja staviti sitno iseckani crni luk, dodati malo vode i kratko ga prodinstati da odmekne.

Dodati grašak i boraniju, malo posoliti, naliti vodom tek da prekrije povrće i na tihoj vatri kuvati dok grašak ne bude skoro mekan.

Korenasto povrće očistiti i sitno iseckati pa ga dodati u čorbu. Krompir iseckati na sitno, te i njega dodati, naliti sa vodom da povrće bude u njoj i sve kuvati da lepo odmekne.

Pri kraju kuvanja dodati karfiol, iskidati ga na sitne ružice, nekih 10-tak minuta sve kuvati.
Vode dodavati po potrebi i na kraju čorba mora biti gusta, bez suvišne tečnosti.

Kada je povrće mekano, začiniti čorbu po ukusu.

Posebno umutiti jaje sa pavlakom, čorbu koja je ključala skloniti sa ringle, polako dodajte smesu od jaja i pavlake sve vreme mešajući čorbu da ne bi došlo do koagulacije belanceta i pojave onih belih komada koji se vuku kroz čorbu.

Čorbu više ne vraćate na ringlu, spremna je da se posluži. Poslužiti je toplu.


* Ja sam u čorbu dodala jednu kocku kokošije supe da malo popravim ukus, a vi možete i bez toga.
Ako je pravite posnu, umesto pavlake i jaja možete razmutiti 1-2 kašike gustina i staviti u čorbu na kraju kuvanja da biste dobili kremastu i gustu krem čorbu.