недеља, 29. април 2018.

TORTA SA JAGODAMA

Kako su već krenule vrućine, počinje sezona jagoda, evo prave prilike za jednu brzu, jednostavnu i kremastu tortu.





POTREBNO:

2 jajeta
4 šoljice za crnu kafu šećera
3 šoljice mleka
3 šoljice ulja
1 prašak za pecivo
8 ravnih šoljica brašna

FIL:

1 kesica Dr Oetker fila od vanile
50 g maslaca
300 ml mleka
i jagoda po potrebi

Ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

Jagode dobro oprati, prosušiti na upijajućem papiru da budu sasvim suve kada ih stavljate u tortu. Moje su bile kisele, morala sam svali listić da uvaljam u kristal šećer pre stavljanja preko fila.



U posudi umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šećer i sve zajedno mutiti mikserom dok se šećer ne istopi. Na kraju dodati žumanca i sve polako sjediniti.

Mešajući špatulom dodati ulje i mleko, a na kraju i brašno pomešano s praškom za pecivo.

Okrugli pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljeno testo i peći tortu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečena, izvaditi je iz rerne i iz pleha, skinuti papir i ostaviti koru da se ohladi.



Za to vreme umutiti fil od vanile po uputstvu s kesice.

Ohladjenu tortu iseći po sredini, svaku polovinu kore premazati polovinom fila, na donju koru poslagati isečene jagode, pa prekriti drugom polovinom kore.



Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i obložiti celu tortu umućenom pavlakom.



Tortu dobro prohladiti pre serviranja.

* Recept je iz moje prve sveske recepata, tada su puno bile u upotrebi one male šoljice za crnu kafu, pa je i mera u njima. U kući još uvek imam, a i čuvam te šoljice, baš zbog tih starih recepata u kojima su one mera.