недеља, 13. мај 2018.

KROASANI S MILERAMOM


Još jedni kroasani...Uglavnom se sve svodi na premazivanje testa margarinom ili buterom da bi dobili lisnato pecivo. Takav je i ovaj recept, jedino u testu imamo mileram kao masnoću koja testo čini mekanim i lakim za rad.

POTREBNO:

testo:

850 g mekog brašna
200 ml milerama
250 ml mleka
40 g svežeg kvasca
1 kašika soli
1 kašičica šećera 

premazivanje:

250 butera ili margarina

fil:

100 g gaude

po vrhu:

1 jaje
susam

PRIPREMA:

U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, šećer i kašiku brašna. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadodje.

U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, mileram i so pa sve dobro promešati. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo.

Umešene testo ostaviti, pokriveno, da nadodje i udvostruči količinu.

Nadošlo testo podeliti na 8 jufki. 


Svaku jufku istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm.



Na istanjene jufke narendati margarin ili buter iz zamrzivača, jednu jufku ostaviti bez margarina ili butera.



Tako pripremljene jufke naslagati jednu preko druge.



Naslagane jufke istanjiti oklagijom da se dobije jedna okrugla celina testa debljine 5 mm,



Istanjeno testo iseći na 16 trouglova.



Na svaki trougao staviti po komad gaude i uviti u kiflu.



Pripremljene kroasane poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Prekriti kroasane kuhinjskom krpom i ostaviti ih na toplom dok se rerna zagreje na 200 stepeni.

Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.



Dobićete ukusne, lisnate i mekane kifle koje nisu pravi kroasani, ali zbog brzine rada zaboravite na tu činjenicu.

Kod mene su ispale u XXXL varijanti. Ako volite manje, isecite testo na 32 trougla.